lyd&kunst_årsmøde_fb_event_cover.png

DATO: 29. april 2022, 11.00 - 17.00 (samt særskilt aftenprogram med spisning og SPOR-forestilling)
PRIS: Gratis (egenbetaling for aftenprogram)
TILMELDING: nicole@soundartlab.org (senest d. 21 april)

VENUE: Aros, Arosallé 2

Lyd & Kunst årsmøde #1: Bæredygtighed

Bæredygtighed og grøn omstilling er et vigtigt og nødvendigt fokuspunkt i samfundet og kulturlivet generelt. Men hvordan arbejder man med det i en kunstnerisk praksis med lyd som bærende element eller som kulturinstitution? Kom og få inspiration fra professionelle kulturaktører der arbejder konkret med denne problemstilling som kunstner, kurator og institution og del dine ideer, når Lyd & Kunst årsmøde den 29. april tager emnet op. 

Dagen byder på oplæg, samtale og lydkunst i det offentlige rum, og er du selv i gang med et projekt om kunst og bæredygtighed, har du en idé eller en udfordring, du savner sparring på, har du denne dag en unik chance for at få feedback og gode råd fra eksperter på området.

Du kan bl.a. møde 

  • Paula Toppila, administrerende direktør i kunstorganisationen IHME (FI), der med afsæt i ny kunst arbejder målrettet med økosociale problemstillinger, lige fra institutionsstruktur til produktion af det enkelte værk

  • Raquel Castro, kurator af udstillingen Sound Art In Public Spaces på SPOR 2022, der stiller skarpt på natur, kultur, køn og byrum

  • Christian Gade Bjerrum, medstifter af Bæredygtig Scenekunst NU der vejleder den danske scenekunstbranche til bæredygtig omstilling
     

Christos Carras, executive director for Onassis Cultural Centre i Athen, der som institution har implementeret en gennemgribende bæredygtighedsstrategi, leder os gennem dagen.

Deltagelse i Lyd & Kunst Årsmøde kl.11.00 - 17.00 er gratis (frokost og kaffe inkluderet), og alle er velkomne. Tilmelding nødvendig af hensyn til forplejning. Der vil være et no- show-fee på 300 DKK ved udeblivelse uden afbud senest 28.04. kl.12.00. 
 

Sammen med din tilmelding kan du angive, om du har en idé eller et projekt, du gerne vil have sparring på som en del af den åbne feedback session. Formatet er åbent, men en præsentation af dit projekt eller din idé må max. vare 6 min. 

Lyd & Kunst årsmøde er et nyt initiativ sat i verden af SPOR, Sound Art Lab og Struer Tracks, udviklet i samarbejde med SNYK og Dansk Komponist Forening. Målet er at styrke netværksskabelse og vidensdeling for alle der beskæftiger sig kunstnerisk med lyd, med udgangspunkt i et højaktuelt emne.


Særskilt aftenprogram (egenbetaling)
18:00: Middag på Godsbanen - pris; 395,- inkl. drikkevarer 

19:30: Scenatet og James Black Mushroom kl. 19:30 på Bora Bora (WP) til reduceret pris.

Tilmelding på mail: nicole@soundartlab.org

Tilmeldingsfrist: Torsdag d. 21 april, 2022.

S element gul.png

PROGRAM 

 

11:00 – 13:00 Velkomst på ARoS & guidet tur i SPORs udstilling Sound Art in Public Space i Aarhus byrum ved kurator Raquel Castro. Kunstværker af Kathy Hinde, Mikhail Karikis, Dawn Scarfe, Saša Spačal og Ragnhild May.

13:00 – 13:30 Frokost og introduktion til eftermiddagens program

13:30 – 13:45 Kort oplæg om initiativet Lyd & Kunst årsmøde

13:45 - 15.00 ‘Bæredygtig kuratering og kunstproduktion' Keynote inkl. dialog og spørgsmål med Paula Toppila. Online.

Paula Toppila er administrerende direktør og kurator ved IHME Helsinki. I keynoten ‘Bæredygtig kuratering og kunstproduktion’ fortæller hun om den omfangsrige omstilling af samtidskunst organisationen IHME Helsinki. IHME transformerede fra IHME Contemporary Art Festival (2009-2018) til IHME Helsinki i 2018-2019 og har siden sat klima og bæredygtighed i centrum for alle deres aktiviteter. Toppila vil tale om miljømæssig bæredygtig kuratering og kunstproduktion gennem værker af kunstneren Jana Winderen, Katie Paterson og Amar Kanwar.

 

Pause 15 min.

15.15 - 15.35 Præsentation af Bæredygtig Scenekunst NU med medstifter Christian Gade Bjerrum.

15.35 - 16.45 Feedback sessions og dialog med panel: Jacob Eriksen (Sound Art Lab), Raquel Castro (kurator, Sound Art in Public Spaces), Christian Gade Bjerrum (Bæredygtig scenekunst NU).

16.45 – 17:00 Konklusion og tak for idag.


Moderator: Christos Carros, Administrerende direktør ved Onassis Stegi
 

S element gul.png
DELTAGERE
rak2.jpg

Raquel Castro - Kurator, SPOR

Raquel Castro (PT, 1976) er soundscape forsker, filminstruktør og kurator. Hendes arbejde trækker på forholdet mellem lyd, miljø og urbanisme og er blevet præsenteret i et stort udvalg af forskellige formater. Castro er grundlægger og leder af Lisboa Soa Sound Art Festival og International Symposium Invisible Places. Hun har en ph.d. i kommunikation og kunst og er forsker ved Cicant/Universidade Lusófona, hvor hun deltager i projekter, der fokuserer på den lydlige oplevelse i byområder. Som instruktør fremhæver hun sine film Soundwalkers (2008) og SOA (2020), hvor interviews, lydkunst og soniske stemninger kombineres for at øge bevidstheden om lyd. I 2021 blev SOA udvalgt af det portugisiske filmakademi til at være en del af Netflix-kataloget.

Raquel Castro er kurator for Sound Art in Public Spaces, en del af det europæiske projekt Sounds Now.

 

https://www.sporfestival.dk/uk29programme 

Paula Toppila - IHME

Paula Toppila har været administrerende direktør og kurator for Pro Arte Foundation Finland siden 2007. Toppila kuraterede og producerede kunstværker til IHME Contemporary Art Festival (2009-2018) i det offentlige rum af Antony Gormley, Susan Philipsz, Superflex, Miroslaw Balkan , Yael Bartana, Jeremy Deller, Katerina Seda, Theaster Gates med The Black Monks of Mississippi og Henrik Håkansson. Christian Boltanskis løbende værk The Heart Archive blev opført af IHME på fire biblioteker i Finland. Toppila ledede den organisatoriske ændring fra IHME Contemporary Art Festival til IHME Helsinki, der arbejder med bestillingsværker af samtidskunst, som kombinerer kunst, videnskab og klimaarbejde. Målet er at fremme kunstnerisk frihed, øko-social civilisation, et bæredygtigt og demokratisk samfund og et mangfoldigt godt liv. Hun har en MA-grad med speciale i kunsthistorie. Hun har suppleret sine kompetencer med både kurator og lederuddannelse.

 

https://www.ihmehelsinki.fi/en/ 

IHME Paula Toppila kuva Veikko Somerpuro.jpg

Photo by Veikko Somerpuro.

DSC05349.JPG

Christian Gade Bjerrum - Bæredygtig Scenekunst NU

Interesseorganisationen Bæredygtig Scenekunst NU blev etableret i januar 2020 og vejleder den danske scenekunst branche til bæredygtig omstilling i forhold til ledelse, produktion og kommunikation. 

Organisationen er stiftet af skuespillerne og iværksætterne Jacob Teglgaard og Christian Gade Bjerrum.

Siden 2008 har Christian skabt og medvirket i en række opsigtsvækkende konceptuelle kampagner om miljø- og klima i ind- og udland. Bl.a. med Viva La Renovation, Earth Day New York, Mr. Green ApS, Egholm Motorvejen Nej Tak og senest Bæredygtig Scenekunst NU.

Christian er 40 år og uddannet skuespiller, Bikram Yoga lærer og Earth Wisdom Council Guide. 

 

https://www.baeredygtigscenekunst.nu/ 

Christos Carras - Onassis Stegi

Christos Carras er født i London (UK) i 1962. Han har læst filosofi på Cambridge University og derefter på Sorbonne, hvorfra han fik sin ph.d. Fra 2000 og frem har han arbejdet i den kulturelle sektor, i første omgang som projektleder for det EU-finansierede MediMuses netværk. I 2006 blev han General Manager for B & M Theocharakis Foundation for Fine Arts and Music. I 2009 sluttede han sig til Onassis Foundation som administrerende direktør for Onassis Cultural Centre. Han er samtidig ansvarlig for elementerne i musikprogrammet og andre tværfaglige projekter, udvikling af europæiske netværk og bæredygtighedsprogrammet.


https://www.onassis.org/onassis-stegi

Christos_Carras-portrait.jpeg

Photo by Stavros Habakis

Photo - Jacob Eriksen.jpeg

Jacob Eriksen - Sound Art Lab

Jacob Eriksen er leder af Sound Art Lab i Struer, underviser på Sound Studies and Sonic Arts på Universität der Künste Berlin og udøvende lydkunstner. Hans hovedfokus er på kunstnerisk forskning, økologisk tænkning, og æstetisk konceptualisering inden for især lydkunst og eksperimenterende musik.

Sound Art Lab er et miljø for kunstnerisk udvikling og produktion med fokus på lyd og med dedikerede faciliteter til at understøtte kunstneriske projekter på tværs af forskellige genrer og formater. Sound Art Lab er vært for residencies, midlertidige arbejdspladser, seminarer og workshops centreret omkring lydkunst. Sound Art Lab er arrangør af lydkunstbiennalen Struer Tracks der udfolder sig i Struers byrum hvert andet år.


https://jacoberiksen.dk/ 

SPOR_logo_sort_transparent.png
SAL-logo-1.png
logo_square_red (1).jpg
mail_midt_03_sort.gif
SNYK-LOGO-1400px.png
Logo_DKF_ENG_SH.png

Lyd & Kunst Årsmøde er støttet af: Region Midtjyllands Kulturpulje, SNYK og Dansk Komponistforening. Tak til ARoS for værtsskab og Music City Aarhus for Samarbejde omkring dagen.