Bygningens historie

Sound Art Lab åbner officielt den 27. august 2021. Imidlertid har bygningen allerede en interessant og lang historie, da vi har til huse i B&Os tidligere administrationsbygning her i Lydens By, Struer. Læs kort om den her:

B&O blev grundlagt i 1925 og flyttede fra deres opstartslokaler til en dedikeret fabrik i udkanten af ​​Struer i 1927. Faciliteterne blev gradvist udvidet i de kommende år, indtil modsabotage under 2. verdenskrig i januar 1945 sprængte hele fabrikken og forlod B&O med ikke mere end bunker af mursten. Opførelsen af ​​en ny bygning på samme grund af som den oprindelige begyndte hurtigt, og det nye B&O-hovedkvarter var klar i 1947.

Bang & Olufsen blev grundlagt af de to unge ingeniører Peter Bang og Svend Olufsen. Et af deres første produkter var "Eliminatoren", en ny type transformer, der gjorde det muligt at bruge netværkselektricitet i stedet for de mere ustabile anodebatterier til at drive blandt andet radioer.

De udviklede en virksomhedskultur omkring begrebet "Foretagsomheds fantasi" forstået som "en aldrig svigtende vilje til altid at søge nye måder, altid stræbe efter det bedste og altid foretage forbedringer".

Den røde murstensbygning, der var B&Os hovedkvarter fra 1947 til 1998, husede blandt andet et "Idéland" på øverste etage. En lukket afdeling, hvor nye koncepter og designideer blev udviklet. Kun betroede medarbejdere fik lov til at komme ind her.

 

Bang & Olufsen er blevet en global virksomhed, men har stadig deres hovedkvarter i Struer. I dag er det centrale anlæg Innovation Lab, hvor ledelse, administration, designere og teknikere alle er placeret i den samme 1-etagers tidligere fabriksbygning - kun 200 m. fra den tidligere administrationsbygning, der nu omdannes til Sound Art Lab.

 

Kilde: Jens Bang: Bang & Olufsen. Fra vision til legende. Vidsyn 2000

Adminstrationsbygningen

B&O administrationsbygningen der idag huser Sound Art Lab. Bygning blev bygget efter den oprindelige bygning blev bombet i modsabotage i 1945. Den nye bygning blev indviet i 1947, og blev bygget sådan at den også kunne bruges som skole hvis B&O en dag flyttede ud. Til venstre med det takkede tag er fabriksbygningen, der nu er blevet Sound Hub Denmark.

B&O

Peter Bang og Svend Olufsen – slutningen af 1920’erne. Et sjældent billede da de sjældent arbejdede sammen. Det blev Peter bang, der tog sig af fabrikken i Struer, mens Svend hovedsageligt var i Kbh. De er begge uddannet ingeniører på Aarhus elektroteknikum – i firmaet blev Peter Bang mere idémanden, og Svend stod mere for den økonomiske del.

Biografsal

Biografsalen i administrationsbygningen fyldte 2 etager. Her var afdelingen BOFA der bla. lavede filmfremvidere til biografer. Det er dette område af bygningen der nu bliver til lydstudier.

Biograf til spisesal

Biografsalen blev til dagligt også brugt som spisesal for de mange medarbejdere.

boogo2309

Luftfoto af hovedbygningen og fabrikken til venstre da den blev færdigbygget efter krigen.